sunnuntai 22. kesäkuuta 2014

Juhannusmuistoja

Tänä juhannuksena on tullut paljon muisteltua 50 vuoden takaista juhannusta, johon liittyi suurta iloa ja suurta surua.
Tuolloin vuoden 1965 juhannuksen vietimme kahden kaverimme kanssa Pyhärannan Reilassa telttaillen. Olimme juhannusviikolla ostaneet kihlasormukset ja siellä sitten aattona ne pujotettiin sormeen. Oli ihanan lämmin ja hauska juhannus. Juhannussunnuntaina palasimme kotiin ja siellä minua odotti todella ikävä yllätys, isä oli juhannuspäivänä kuollut (56 vuotiaana). Ilo ja suru olivat suuressa sekamelskassa päässäni. Isä ei koskaan tullut tietämään kihlauksestamme.
Joka juhannus nuo asiat pyörivät jollain lailla takaraivossa, mutta nyt erityisesti kun on tuollainen tasaluku aikaa. Isä ei ehtinyt nähdä viidestä lapsenlapsestaan kuin yhden, veljeni tyttären. Varsinkin silloin kun oma tytär ja poika olivat  pieniä harmitti usein se, ettei heillä ollut myös tätä toista pappaa. Mutta elämä kuljettaa omia polkujaan ja niihin on sopeuduttava.

Lapsuuden perheeni, josta vain tuo lähes kaljupäinen 1-vuotias on jäljellä.
Teimme juhannuspäivänä nostalgiaretken lapsuuteni maisemiin. Neljä vuotiaana olen muuttanut isän ja äidin kanssa vanhainkotiin ja sieltä 13 vuotta myöhemmin äidin kanssa pois. Syy siellä asumiseen oli se, että isä oli vanhainkodin talkkarina. Minulla oli siis paljon mummuja ja pappoja, jotka kilvan lellittelivät talon ainoaa lasta. Siis uskomattoman ihana lapsuus!
Nyt talossa on toiminut jonkin aikaa päiväkoti.




Jossain vaiheessa alueella olevaan pieneen taloon muutti perhe, jonka kahdesta vanhemmasta lapsesta sain hyvät kaverit ja edelleen olemme yhteyksissä.
Talo on jo aikoja sitten purettu ja siinä kasvoi tuoksuva niitty.
Monet muistot kävivät mielessä kun viereisellä kalliolla nautiskelimme mieheni kanssa eväät.
Tämä kallio oli kulkureittimme vaikka tie oli aivan vieressä, mutta paljon jännittävämpää oli käyttää kalliota.

Tuossa kiven kolossa on monet salaisuudet kerrottu. Nuo romppeet on siihen sen jälkeen kulkeutuneet.
Vanhainkodin lähellä on pieni järvi, Pyytjärvi, josta silloin aikoinaan otettiin vesi vanhainkotiin ja siihen liittyvään maatalouspuoleen. Järven rannalla oli ns.pumppuhuone, jonka huolto ja valvonta kuului isälleni ja siellä käytiin ainakin pari kertaa viikossa tarkistamassa, että kaikki oli ok.
Pumppuhuoneesta on jäljellä sokkeli ja järveä kiertää valaistu kuntorata ja talvella hiihtolatu.
Järven rannat ovat soista ja rehevää. Lumpeet olivat vasta nupuillaan.

Karpalot kukkivat. Karpaloita käytiin lapsuudessanikin poimimassa.

Kävin lapsena tuossa kohtaa uimassa. Isä vei siihen vähän hiekkaa, joten oma hiekkaranta oli!

Jotkut asiat ovat ja pysyvät, niinkuin nämä kaksi kuusta kiven päällä. Siinä ne kasvoivat jo vuosikymmeniä sitten ja edelleen.


Kun tuota näkymää eilen katselin niin syvä kiitollisuus täytti mielen. Lapsuus oli taloudellisesti aika vaatimaton, mutta henkisiä voimavaroja sain niin monilta ihmisiltä. Oman perheen ja kaverien lisäksi oli tosiaankin ne lukuisat mummut ja pappat ja monet hoitohenkilökunnasta olivat perheettömiä ja asuivat henkilökunnan asunnoissa ja ottivat minua mielellään luokseen. Kiitos heille kaikille <3

3 kommenttia:

  1. Kiitos kun jaoit tämän muistelon meille muillekkin. Niin ne maisemat muuttuvat vaikka kuitenkin tavallaan pysyvät samanlaisina kuten muistoissa. Upeat nuo kaksi puuta kallion päällä! Hyvää kesänjatkoa sinulle ja läheisillesi!

    VastaaPoista
  2. Muisto kuvaamastasi juhannuksesta pysyy varmasti mielessäsi aina. Todella järkyttävä kokemus onnen hetkellä. Kaikella on joku tarkoitus - emme vain aina sitä ymmärrä. Kiitos mielenkiintoisista muistoistasi. Olemme samalla vuosikymmenellä syntyneitä, joten samaistuminen aikaan on olemassa.
    Hienot kuva. Tuo saniaiskuva on suosikkini. Että voikin olla rehevä näkymä.
    Hyvää alkavaa viikkoa ja kuvaussäitä :)

    VastaaPoista
  3. Muistan tuon juhannuksen hyvin. Elämä menee ihmeellisesti eteenpäin.

    VastaaPoista

Kiitos kommentistasi!