lauantai 5. maaliskuuta 2016

Terveellistä ja virkistävää

Meillä blenderi surisee heti aamulla kun teen lusikoitavan smoothien tai raakapuuron tai miksi sitä mössöä voisikaan nimittää. Resepti on hyvin vaihteleva ja mielivaltainen, mutta sisältää varmuudella jugurttia/rahkaa, yön yli lionneita chiasiemeniä, erilaisia pähkinöitä, kurpitsan- ja auringonkukansiemeniä, kauraleseitä, pellavarouhetta, banaania ja vaihdellen erilaisia marjoja, mansikka, vadelma, mustikka, karpalo, puolukka, mustaherukka, punaherukka, tyrni. Yleensä paria kolmea sorttia kerrallaan. Hyväksi rasvaksi joko avocadoa tai kookosöljyä. Munanvalkuaista aika usein ja  tumman vihreää voimaa joko lehtikaalista, babypinaatista, tammenlehtisalaatista tms ja mielellään myös tuoretta minttua. Nesteeksi joko kaura- tai mantelijuomaa, sokeroimatonta mehua/vettä.
Kuten voi helposti havaita edellä olevasta ainesluettelosta, että väri saattaa olla aika hämmentävä, mutta maku on muutamaa hutia lukuunottamatta ollut erittäin hyvä ja kaikki on syömäkelpoisia. Annos on reilu litra ja se kahdelle niin kyllä sillä "puurolla" silmät aukeaa ja kroppa ja mieli herää ja  pitkälle päivää mennään ennenkuin jotain syötävää tarvitaan.
Yleensä blenderi surisee toisenkin kerran päivässä ja silloin juotavan smoothien merkeissä. Niissä olen aika tarkka värien suhteen, koska se juodaan lasipullosta ja värienergia on tärkeässä osassa.
Tämän vihreän tein Puhdistamon vihersmoothie-jauheesta ja vedestä, lisäksi banaani ja tammenlehtisalaattia. Ohje oli pakkauksen kyljessä. Jotain särmää tuo kaipaa, vaikkapa sitruunaa tai limeä. Parhaat vihreät smoothien saan kyllä niillä omilla mielivaltaisilla  resepteillä; otetaan kaapista kaikkea joka on vihreää ja nesteeksi vaikkapa vettä ja kirpeydeksi sitrushedelmä. Vihreä virkistää ja puhdistaa.
Eiliset "perjantaipullot" näyttivät tällaisilta
Keltainen piristys sisältää kaurajuomaa, pakastemangoa, tyrnimarjoja, porkkanaa ja erilaisia pähkinöitä ja kuvien ottamisen jälkeen päätin lisätä vielä yhden mandariinin ja appelsiinin. Kuulun siihen koulukuntaan, joka käyttää myös kuidut hyväkseen, eikä tee esim. porkkanasta mehulingolla mehua. Villi arvaukseni on että silloin tärkeät kuidut heitetään biojätteeseen, ellei nyt sitten justiinsa ole sämpylöiden tekeminen mielessä, jolloin kuidut voisi käyttää hyödyksi. Kuvien materiaaleista blenderillä tehty juoma oli helppo juoda pillinkin läpi, ei siinä kuidut haittaa.


Punainen juoma koostui näistä ja turkkilaisesta jugurtista. Ruskeassa pullossa on mansikkamehua. Karpalot ja mansikat ovat hyvä pari.

Näihin on aika pahasti koukuttunut. Nopeita tehdä ja  nautinnollisesti pillin läpi juotuna käyvät välipalaksi ja taas menee muutama tunti ettei jääkaapin ovea kolkutella.
Tammi-helmikuun aikana en käyttänyt ollenkaan lisättyä sokeria ja tämä kuukausi on alkanut siten, että söin yhden pienen pullan ja aivan ihanaa  jälkkäriä Pitkäjärven Vapaa-ajankeskuksessa. Kotona vielä alkuvuoden malliin ei lisättyä sokeria. Olen ajatellut sen verran antaa löysää, että joku pieni makea vaikkapa kerran viikossa on täysin sallittua, jos siltä tuntuu, että sen haluaa. Ei ole pakko jos ei taho!
No onko kannattanut olla lisäilemättä sokeria? Ehdottomasti kyllä! Olo on todella kevyt ja virkeä, virtaa riittää. Ihmiselle riittää se sokeri, mitä esim. hedelmissä ja marjoissa on ja monet muutkin sisältävät luonnollista sokeria. Kylkiäisenä sokerittomuudesta tuli sekin, ettei valkoisia jauhoja käytä, koska meikäläisen sokeripommit olivat pääsääntöisesti leivonnaisia.

Asiasta toiseen: Joulukuussa kävimme mieheni kanssa Tampereen Tikkulassa kuvailemassa graffiteja ja paikka kiinnosti siinä määrin, että päätimme keväällä mennä uudelleen koko päiväksi pitämään pienimuotoisen voimaannuttavan valokuvauksen session. Pikku hiljaa kokoilen rekvisiittaa mukaan otettavaksi. Tällaiset arskat oli pakko ostaa. Maltan tuskin odottaa, minkälaisia kuvakulmia jo pelkästään nämä tarjoavat :)
Pitihän näitä kokeilla tummallekin tytölle
Voikaa hvyin!
2 kommenttia:

Kiitos kommentistasi!