sunnuntai 22. marraskuuta 2015

Ensilumi

Ensilumi, tai oikeammin ensiräntä satoi täällä Raumallakin viikonvaihteessa. Facebook ystävällisesti muistuttaa ko. päivänä aikisempina vuosina julkaistuista kuvista.
Kaksi vuotta sitten oli hyvin samanlainen kuva 21.11. kun tämä eilenkin otettu
Vuosi sitten 22.11. julkaisemani kuva näytti myös aika samanlaiselta kuin tänään ottamani. Ehkäpä vähän enemmän lunta on tämän vuotisessa
Niin se ensilumi aika samoihin aikoihin vuosittain sataa, vaikka muistissa on yleensä jotain aivan muuta :)
Lämpötila on aivan nollan vaiheilla, joten voipi olla ettei tuo märkä lumi kauan märässä maassa pysy.

Linnut ovat ahkerasti hääränneet ruokintapaikalla ja niitä on tullut seurailtua. Melko säännöllistä ja kaavoihin kangistunutta porukkaa ovat!
Noin klo 10 alkaa aamupäivän ruokailu isolla porukalla, erimerkkisiä tinttejä, punatulkkuja, närhiä mustarastaita ja varpusia. Sitten hiljenee ja joskus klo 14 kieppeillä on seuraava isompi ruokailutapahtuma ja hämärän tullen vielä joku yksittäinen iltapalalla kävijä haahuilee siemeniä hakemassa.
Tintit syövät pääsääntöisesti lintulaudoilla tai oksilla, punatulkut ja närhet yleensä maassa ja mustarastaat aina maassa.
Luontokuvausaseman (= takkahuoneen) ikkuna olisi kannattanut pestä hyvän sään aikana. Ikkunan alareuna on sen verran likainen, ettei "Lumikin" lasin läpi-toiminto pysty jättämään sitä huomiotta. Maassa ruokailevista on vaikea saada selkeitä kuvia. Jospa vielä lämpöasteille päästään niin pitää hoitaa tuo pikkuasia kuntoon. Ikkunan läpi voi lintuja häiritsemättä itse lämpimässä kuvailla. Ainoastaan närhi on niin tarkka, että huomaa pienenkin liikkeen ja pitää hiljaa ja huomaamattomasti yrittää hiipiä kuvausetäisyydelle.
Tänään poikkesi rouva mustarastas aterialla ja punatulkut söivät tarkassa muodostelmassa. Talitintti pudotteli siemeniä maahan. Yhteistyöllä se sujuu!Oikein hyvää alkavaa viikkoa teille kaikille, viikon päästä on ensimmäisen adventtikynttilän sytyttämisen aika.

8 kommenttia:

 1. Ihania lintuja :) Meillä tosiaankin vain väriksi lunta ja pakkasta ollut koko päivän. Nyt on -8.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Saila :)
   Täällä on luvattu koko ensi viikoksi nollan vaiheilla olevaa lämpötilaa ja sateita ei näyttäs olevan tulossa missään olomuodossa.

   Poista
 2. Saahan nähdä, kauanko saadaan lumesta nauttia. Kovin kaunista on.
  Olen yrittänyt saada selville, mihin aikaan täällä ruokintapaikalla linnut käyvät syömässä, mutta vielä ei ole onnistunut :) Viime talvena yksi ruoka-aika oli kahdeltatoista, mutta jos meni varttia yli, niin ketään ei ollut paikalla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Pirkkoinkeri kommentista :)
   Taitaa olla erilaisia ruokailuaikoja eri "ravintoloissa" :) Täällä on kyllä nyt tosi täsmällistä porukkaa, tänäänkin heitä seurailin ja aikataulut piti :D
   Uhkailevat sääennusteet jo vesisateilla ja korkeilla lämpötiloilla, saa nähdä miten ptää paikkansa.

   Poista
 3. Ihanaa, että lunta lopultakin satoi. Olin riemuissani. Voi kunpa lumi nyt pysyisi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Enkuli kommentista :)
   Edelleen on vielä tosi kaunista, mutta sääennusteet eivät hyvää lupaa lumen pysyvyyden suhteen :(

   Poista
 4. Mukavia lintukuvia! Voihan nuo ikkunat pestä talvellakin, laittaa vain pesuveteen tilkka tuulilasinpesunestettä tai Sinolia. Mm. täältä löytyy tuo vinkki: http://www.mtv.fi/lifestyle/koti/artikkeli/nain-ikkunanpesu-onnistuu-talvella-lue-ohjeet/3197962

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Miuku kommentista ja vinkistä :)
   Saahan tuon yhden ikkunan vaikka millä konstilla pestyä, mutta suurin syy tässä tapauksessa taitaa olla laiskuus hoitaa asia :D Kannattais kyllä hoitaa kun talven aikana kuvia kuitenkin linnuista tulee otettua ikkunan läpi.

   Poista

Kiitos kommentistasi!