keskiviikko 13. huhtikuuta 2016

Kaksi naista

Kävin ottamassa jäykkäkouristuksen tehosteen ja hetken odottelin vuoroani aluesairaalan aulassa. Vaihtuvien odottajien lisäksi siellä istuu jatkuvasti kaksi naista, raumalaisen keraamikon ja kuvataiteilijan Kerttu Horilan luomat taideteokset. Ovat kooltaan kuin kuka tahansa ihminen. Hyvä ettei päivää heille sano ;)

Näistä taideteoksista käytiin jolloinkin aika kiivastakin keskustelua eräällä fb-sivustolla. Toisten mielestä tuo ylempi on irvokas ja härski ja alempi sai hyväksyvämpiä arvosteluja.
Mikä ettei niinkin, mutta itse en näe irvokkuutta ylemmän kuvan naisessa. Ajattelen, että hän on elänyt hyvin vaiherikkaan elämän, hyvin tai huonosti, mutta ennen kaikkea hän on elänyt! Kun hän vanhainkodin kiikkustuolissa kertoo elämästään, mummot ja papat huokailevat paheksuen, mutta sisimmässään vähän kadehtien ja ihaillen.
Alemman kuvan nainen eli niin kuin hänen odotettiinkin elävän, normien mukaisesti, ehkäpä oikein hyvän elämän. Mutta tuskin uskalsi koskaan rajoja ylitellä, kulki turvallisesti keskellä polkua, ettei vaan tipahda ojaan. Vanhainkodissa hänen tarinoitaan ei kukaan viitsi kuunnella, sillä onhan niitä kuultu ja koettu.
En tiedä mitä suuresti ihailemani taiteilija Kerttu Horila on ajatellut kun on naisille sielun luonut, mutta minulle ne kertovat edellä mainittua tarinaa. Mitä ne kertovat sinulle?

7 kommenttia:

 1. Upeita. Minä samaistun enemmän tuohon ylempään rouvaan, alemman elämä on varmasti ollut hyvin tylsää.

  VastaaPoista
 2. Kyllä hienosti ja oikein tulkitsit tarinat.Olen käynyt Kerttu Horilan galleriassa ja nähnyt "Ganaalin naiset" ym.hienoja teoksia,ihailen myös niitä hyvin paljon.Porissa istuu penkillä Horilan "Maire",jonka vieressä on kuvattu yksi jos toinenkuin turisti!Mielestäni ne ovat kuvaveistosten karikatyyrejä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Ulriikka :) Kertun galleriassa tulee yleensä käytyä kesällä ja sinne on kiva viedä muualta tulleita ystäviä.

   Poista

Kiitos kommentistasi!