torstai 19. joulukuuta 2013

Joulukalenterini 2013 #19

Uusi aamu ja uudet ajatukset ja touhut. Monena päivänä on kalenterin puitteissa tullut pohdittua syvällisiäkin asioita. Itse olen päivän teemoja miettinyt paljonkin enemmän kuin olen postauksiin kirjoittanut. Tutkimusmatkat omaan sisimpään ovat puhdistaneet mieltä ja asiat ovat saaneet uusia ulottuvuuksia.  Mutta tänään aineellisempi teema...ruoka.
Siitähän voisi kirjoittaa ja puhua vaikka viikon, mutta keskitän ajatukseni jouluruokaan. Ruoan terveellisyydestä ei nyt muuta kuin maininta, että se on itselleni hyvin tärkeä asia ja sitä myötä myös mies on oppinut (lue:pakotettu) syömään terveellisemmin.
Mutta jouluruoka! Joskus laitoin kaikki mahdolliset perinteiset laatikot ja sillit ja kinkut ymt. Kun oma äitini ja miehen vanhemmat vielä meidän joulupöydässä istuivat niin livekalakin valkokastikkeineen kuului ruokalistalle, oikeastaan ihan heidän vuokseen. Vuosien varrella perinteisiä ruokia on tippunut pois ja uusia tullut tilalle. Mitään ei enää laiteta sen vuoksi kun se kuuluu joulupöytään. Kinkkuakaan kukaan ei halua, joten sen tilalle on tullut kalkkuna ja lammas jossakin muodossa. Perinteisistä laatikoista on jäljellä porkkanalaatikko ja lanttulaatikko ja uudempina tulijoina bataattilaatikko ja punajuuri-sinihomejuustolaatikko. Kalaa savustetaan aina itse ja olipa kalaa missä muodossa tahansa (paitsi se livekala) niin kyllä maistuu jokaiselle. Salaatit ja erilaiset "sörsselit" tekevät myös hyvin kauppansa. Lapsia varten joskus lisäsin lihapullat ja niistä tulisi heti kaipaus jos puuttuisivat. Jälkiruokana on yleensä juustoja ja hedelmiä. Miniä ja tytär kantavat oman kortensa kekoon, eli yli kymmenen hengen ruokien tekeminen ei yksin minulle jää.
Joulun ehdottomasti paras hetki on se kun kaikki yhdessä istumme joulupöytään! Oikeastaan se on koko vuoden kohokohta <3

Eilen paistoi aurinko ja piti kameraakin ulkoiluttaa. Tässä muutama otos

Valurautaiset esineet saavat ulkona muutamassa vuodessa upean patinan. Nyt kevyt kuura oli antanut lisätehosteensa. Pihlaja-angervon silmut antavat toivoa uudesta keväästä.

Näillä mennään tänään ja huomenna taas jotain muuta.

Touhukasta torstaita!

4 kommenttia:

 1. Meillä joulupöydässä 11 henkeä ja kaupantäti tekee melkein kaikki valmiiksi:)

  Maukasta päivää.

  VastaaPoista
 2. Tänä aattona on sellainen tilanne, että tytär on kutsunut meidät valmiiseen pöytään aattona ja poika tulee joulupäivänä vaimonsa kanssa syömään. Outoa sinänsä, kun pöydässä ei ole kymmentä henkeä syömässä, mutta tänä vuonna mennään näin. Perinteisistä tarjottavista ei meillä kotona ole kuin lanttu- ja porkkanalaatikko sekä rosolli varmana pöydässä. Kalaa on monessa muodossa, myös livekalana. Kinkku on korvattu lihapadalla, kun kalkkunasta ja lampaasta ei meillä oikein pidetä. Lapsille on niitä lihapullia ja lähitilan joulumakkaraa. Itse valmistan nuo laatikot ja isäntä huolehtii kalan pöytään valmiiksi. Touhukasta torstaita myös sinulle!

  VastaaPoista
 3. Hyvää torstailoppupäivää! söimme juuri livekalaa näin etukäteen!

  VastaaPoista
 4. Livekala on ehdottomasti parasta kalakeitossa! Lapsuuden herkku oli mamman tekemä livekalakeitto muutama päivä ennen joulua. Itse en osaa tätä herkkua tehdä.

  VastaaPoista

Kiitos kommentistasi!