torstai 15. lokakuuta 2015

Piha valmistautuu talveen

Alkais sitten olla kesä pihankin osalta paketissa. Uskomattoman paljon kukkaruukkuja ym koristehärpäkettä pihalle kulkeutuu kesän aikana. Koska piha on aika iso, ei sitä tavaran määrää edes huomaa ennenkuin on talvisäilöön viemisen aika. Varmaan lähes kymmenen kotsullista kuihtuneita kukkasia olen kärrännyt kompostiin. Nyt alkaa olla siinä mallissa, että ensimmäinen räntäsade voi tulla, vaikken sitä vielä toivokkaan. Mutta tulee se toivomattakin ennen pitkää.
Piha näyttää tosi autiolta kun isot tarhapiiskualueet tänään leikattiin alas.

Piha-allas on tyhjennetty ja melkein kaikki pihakalusteet kannettu suojaan odottamaan toukokuuta.
Tähän liittyy aina myös vähän haikeutta, vaikka toisaalta on kiva siirtyä pihanhoidosta muutaman kuukauden lepovaiheeseen.
Tarhakylmänkukka, joka kukkii lähes ensimmäisenä keväällä, oli järjestänyt lehdistönsä suojaan kivan yllärin. Lähemmäs kymmenen karvaista nuppua aivan lyhyen varren päässä! Eivät tietenkään pitkälle ehdi kehittyä, mutta ilahduttivat läsnäolollaan. Lempparikukkani halusi ilmeisesti vielä sanoa, että täältä tullaan taas keväällä.
Yksinäinen kissankellokin kukki. Mutta ei onnistunut kuvaaminen kun hento varsi huojui  tuulen mukana. Ahomansikassakin oli muutama kukkanen.
Kukkaruukut on pesty ja kuivuttuaan kannan ne varastoon. Joka syksy päätän, että ensi keväänä sitten ihan hillitysti vaan istutuksia ruukkuihin. Niin päätin myös nyt. Näkis vaan! Salakavalasti kevään ja alkukesän aikana niitä ilmestyy joka puolelle pihaa, vaikka mitä olis päättänyt.
Uusia kukkasipuleita tyrkin vähän pensaiden alle ja toivon niiden sieltä huhtikuussa puskevan kukkasia merkiksi uudesta keväästä ja kesästä. Mutta se on sitten n.puolen vuoden kuluttua.
Nyt nautin askarteluista, kirjoittamisesta, lukemisesta, tunnelmavaloista, käpertymisestä sohvan nurkkaan katsomaan elokuvaa jne jne.
Odotan myös kuulevani sateen rummuttavan ikkunoita, sillä maa on todella kuivaa.
 Näkemiin kesä!


14 kommenttia:

 1. Vähän haikeaa varmaankin, mutta toisaalta Suomessa neljä vuodenaikaa on myös suurenmoista ja antaa elämään vaihtelua. Ei me suomalaiset olla luotu ikuiseen kesään ;)
  Hienoksi olet upean pihasi talvikuntoon laittanut.
  Nautinnollisia syksyn kynttiläiltoja ♥
  Sirkkis

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Sirkkis :)
   Olen aina ollut sitä mieltä, että neljä vuodenaikaa ovat suuri rikkaus. Kaikilla omat hyvät ja huonot puolensa, mutta rytmittää mukavasti elämää.

   Poista
 2. Aina yhtä kurjaa, kun tulee syksy...ja vesisateet...ja räntäsateet...:( Minulle kyllä sopisi, että olisi vain yksi vuodenaika! Tai oikeastaan kaksi: kevät ja kesä :)
  Ja Arja: kun toivot niitä vesisateita ikkunoihin rummuttamaan, niin toivo vain ihan sinne paikallisesti, joohan? :P

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Saila :)
   Kyllä sopii, että ihan paikallisesti vesisateita toivon ;) Ihan vaikka tähän Tiilivuorelle vaan, maa on todella kuiva, ei täällä ole aikoihin satanut.

   Poista
 3. Ei vielä räntäsateita, kiitos. Minullekin sopisi hyvin, että tämän syksyn jälkeen alkaisi jo kevät :)
  Suloisia nuo tarhakylmänkukan karvaiset nuput!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Sirpa :)
   "Peli" on nyt tasan 2-2, neljä vuodenaikaa/kaksi vuodenaikaa :)
   Tarhakylmänkukat karvanuput ovat todellakin hyvin hellyyttäviä.

   Poista
 4. Haikeaa aina tämä talviteloille laittaminen. Sitä rupeaakin aina odottelemaan lunta, kun saa ruukut tyhjiksi ja omenapuut suojattua.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Enkuli :)
   Jokaisella vuodenajalla on omat touhunsa varsinkin omakotiasujalla.
   Kun aamulla katsoin ikkunasta aution näköistä pihaa ja aurinko heijasteli yöllä kertyneisiin pisaroihin niin taas nautin siitä, että on niin erilaisia näkymiä vuoden mittaan. Tintit häärivät ruokintapaikalla ja otturi-Vilikin näkyi lönkyttelevän meille päin :)

   Poista
 5. Meillä oli eilen samat puuhat mökillä. Nyt on laitettu kaikki talvikuntoon. Haravointia toki riittää, sillä puissa on vielä paljon lehtiä. Ja kuivaa on! En muista näin kuivaa syksyä. Minäkin toivon vesisadetta, mielellään yöaikaan ja pari yötä riittää. Syksy on ihan mukavaa aikaa, kun on näin kauniita aurinkoisia päiviä. Mutta sitten kun se pimeys tulee ja aurinko häviää pitkäksi aikaa, niin...
  Tytär lähetti eilen Brasiliasta viestiä, että heillä mennään kesää kohti ja lämpöä on 37 astetta (mittari varjossa).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Manumiina :)
   Asennekysymyshän se(kin) on miten syksyn pimeyteen suhtautuu. Parasta kuitenkin suhtautua mahdollisimman positiivisesti, kun/jos näillä leveysasteilla asustelee. Aikas lämpöiseltä kuulustaa tuo lämpötila pallon toisella puolella ;)

   Poista
 6. Meilläkin on pihaa valmisteltu talveen jo monta viikkoa. Vieläkin riittää hommaa. Sinulla on kaunis puutarha!

  VastaaPoista
 7. Syksyn tulo ja istutusten ja ruukkujen poistaminen on aina haikeaa ja sitä alkaa todellakin odottaa kevättä, jotta saa taas kaikki laittaa esille. Kesä onkin aikaa, jolloin askartelen ulos kaikenlaista ja syksyn ja talven tultua voi askarrella kaikkea kivaa kotiin. Mukavaa viikonloppua tv Liisa

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Liisa :)
   Saman kaavan mukaan täälläkin menee.

   Poista

Kiitos kommentistasi!