tiistai 18. marraskuuta 2014

Mixed Mediaa vanhaan kirjaan

Siivoillessani verstastani löysin jo unohtuneen vanhan kirjan. Jostain syystä n.25 vuotta sitten pelastin sen joutumasta roskiin eräästä  sukulaisen perikunnan vanhasta asumuksesta. Kirja oli hyvin risainen eikä minulla ollut mitään ihmeempiä suunnitelmia sen varalle, kunhan korjasin talteen. Kirjan etulehti puuttuu ja jos selkämyksessä on ollut tekstiä niin ei ole enää. Kirjallani ei siis ole nimeä. Siinä on virsiä, rukouksia, kymmenen käskyä ja uskonnollisia ohjeita. Etukannen sisäpuolella on kirjoitettuna teksti: Muisti Suomalaisesta merimieskirkosta Pastor Enkvistiltä Londossa A. Kolkka Wuona 1901. Tämän alapuolella on varmaan joskus myöhemmin kirjoitettuna nimi, josta saa vain etunimestä selvää ja se on Aina.
Kirja oli aikamoinen irtolehtipainos ja selkämyksestä kaikki irti. Liimailin osia yhteen ja mietin,että olenko nyt raiskaamassa jotain vanhaa ja arvokasta, joka pitäisi jättää rauhaan. Pitkän harkinnan jälkeen päätin jättää oman sormenjälkeni kirjaan ja voi olla ettei se nyt mene niin helposti roskiin tulevaisuudessa. Ainakin nyt se sai paikan olkkarin pikkupöydällä kun muuten varmaankin olisi siellä verstaan kaapin perällä. Jos kirjalla rahallista arvoa oli, niin se on nyt mennyttä, mutta minulle siinä olikin vain tunnearvoa lähinnä sen löytöpaikasta (isoisäni, jota en ole edes koskaan nähnyt, syntymäkoti) johtuen. Nimet kirjan kannessa eivät kerro mitään.
Mutta siis tällainen siitä sitten muutaman tunnin värkkäämisen jälkeen tuli.


Kuvan olin jo aikaisemmin käsitellyt mehiläisvahalla ja nyt käsittelin sillä myös yhden kirjan irtolehdistä. Kanteen tein kohokuvioita sapluunalla. Ne ja kaikki koristeet värjäsin mustalla akryylimaalilla ja käsittelin vielä erivärisillä sormivahoilla. Kirjan kansien kuviointi tuli vahan ansiosta aika hyvin esille ja korosti niitä. Myös mehiläisvahalla käsitellyn arkin viimeistelin sormivahoilla ja liimasin sen ruskealle kartongille. Se toimii ikäänkuin kirjanmerkkinä. Sormivahat antavat kaunista lisäefektiä mehiläisvahalle. Harmi ettei kuvat anna oikeutta sormivahojen sävyille.

Mehiläisvahalla kokeilin miten se toimii serveteissä. Hyvin toimii, mutta pitää laittaa servetti jollekin paperille, johon se sitten saa jäädä kiinni. Ei nimittäin saa alustastaan ehjänä irti. Canvakselle kiinnitin myös servettiä ja sekin toimi hyvin.
Isoin tytön kuva on canvaksella, kaksi muuta servettiä kopiopaperilla ja tekstilehti tuli edellä olevaan kirjaan. Servetti kiinnittyy mehiläisvahalla hyvin, mutta yksi häiritsevä juttu siinä on. Servetin reunassahan on sellaista "röpelöä" kun kerrokset on kiinnitetty toisiinsa ja se jää näkyviin. Muuten niistä tuli hyvin valokuvamaisia. Kun seuraavaksi tekniikkaa käytän niin liimaan ensin decoupage-liimalla servetin taustaan niin saa röpelöt tasoitettua ja sitten vasta vahaa päälle.


9 kommenttia:

Kiitos kommentistasi!