torstai 6. marraskuuta 2014

Vintiltä löytyi...

Kävin etsiskelemässä vintiltä  vanhaa kuoropukua. Sitä ei löytynyt, mutta sen sijaan löytyi kasvisto. Tai kyllä sen olemassaolosta tiesin. Päätin ottaa sen mukaani ja tutkailla missä kunnossa mahtaa olla. Kasveja siihen olen kerännyt tyttölyseon 1. - 3. luokkien jälkeisinä kesinä. Silloin on vuosiluvuiksi kirjoitettu 1959, -60 ja -61. Hämmästyttävää miten hyväkuntoisia monet kasvit edelleen olivat, vaikka kasvistoa on säilytetty vinttitiloissa vuodesta -64 lähtien. Nyt kasvio sai kunnian jäädä lämpimään verstaalleni vanhan kattilakaapin laatikkoon.
Mukana oli myös kasvistopäiväkirja tietenkin hyllypaperilla päällystettynä

Arvosanojakin oli annettu. Arvelen, että toinen on kasvistosta ja toinen tentistä

Silloin oli tärkeää kirjoittaa kauniisti ja huolellisesti
Kannessa oli myös tieto, että vuonna -59 kasvien määrä oli 43, vuonna -60 niitä oli 63 ja vuonna -61 yhteensä 86 kpl.
Muistan, että kasvien kerääminen, prässääminen ja kansion tekeminen oli kivaa puuhaa, mutta tentit eivät niinkään miellyttäneet. Syksyllä oli tentti, jossa piti määrätty määrä kasveja tunnistaa. Opettaja peitti nimilapun ja piti osata kasvin suomalainen ja latinankielinen nimi ja samat heimosta, johon kasvi kuului. Systeemi oli sellainen, että väärin sai olla joku prosentti ja jos meni huonommin niin se oli sitten uusiksi. Paljon kului aikaa niidenkin ulkoa opetteluun ja missä niitä olen tarvinnut... en kovin paljon missään. Tosin monet ovat syöpyneet aivojen kansioihin niin että vieläkin aika sujuvasti sieltä tulevat esiin vähän samoin kuin saksan vahvat verbit tai suomenkielen pronominit. Siihen aikaan oli tärkeää osata kaikenlaisia luetteloita ulkoa, ei niinkään tärkeää ymmärsikö jotain.
Tämä kasvisto toi monet muistot mieleen kouluajoilta.

2 kommenttia:

  1. Samalainen kasvisto on minullakin vielä tallessa oppikouluajoilta, mutta sain vain 9- siitä arvosanaksi Muistoja muistoja...:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Selma :) Paljon on tullut hävitettyä kouluaikojen juttuja, mutta onneksi jotain on säilynytkin.

      Poista

Kiitos kommentistasi!