keskiviikko 24. syyskuuta 2014

Kasvimaalta purkkiin...

Kutakuinkin kaikki on kasvimaalta korjattu talteen, porkkanoita vielä on maassa. Kasvihuoneessa vielä tomaatit saavat punaista väriä, mutta ei niihin enää sellaista kesän makeutta tule ja kohta loputkin on korjattava talteen. Lehtipersilja vielä on komea ja sitä pakastin ison annoksen. Päätin kokeilla valmistaa pestoa, jossa olisi mukana lehtipersiljaa. Basilika jo on menneen talven lumia, joten ostin ruukullisen sitä.Resepti on sellainen "omasta päästä" ja mitä nyt sattuu löytymään:
Lehtipersiljaa, basilikaa, parmesania raastettuna, valkosipulinkynsi, caschewpähkinöitä, sitruunamehua, oliiviöljyä ja ripaus suolaa. Kaikki sauvasekoittimella möhjöksi ja purkkiin. Meni kyllä useampi teelusikallinen suuhun purkitaessani, oli nimittäin tosi hyvää.
Levitin pestoa maalaisleipäviipaleille ja reilut siivut vuohenjuustoa päälle ja uuniin saamaan vähän väriä ja rapeutta. Tumman oluen kanssa maistuivat lauantain iltapalaksi aika ruhtinaallisilta. Oli vissiin kiire ruveta niitä nauttimaan kun kuvat unohtuivat ottaa, mutta ehkäpä ensi kerralla!

Porkkanoita keittelin ja pakastin soseena. Saa niistä sitten helposti sosekeittoa talven aikana ja vaikkapa porkkanalaatikkoakin. Porkkanamaasta tein eriskummallisen löydön. Tai en ainakaan itse ole koskaan nähnyt aikaisemmin. Kukkiva porkkana! Luulin sitä joksikin rikkakasviksi, mutta kun nyppäsin ylös, niin porkkana se olikin. Porkkanan pituus oli n. 15 cm ja koko systeemillä oli korkeutta alun toista metriä.
Kukinto näytää lähempää tällaiselta

Sen verran vielä Sallan reissusta, että Sallan Poropuiston yhteydessä olevassa luontokeskuksessa oli todella hieno täytettyjen eläinten osasto. Upeasti oli saatu erittäin elävä tunnelma aikaiseksi. Valitettavasti kuvissa lasi vähän antaa heijastumia.







4 kommenttia:

  1. Kaikki vihreä on NIIN terveellistä, senhän me onneksi tiedämme ;)

    VastaaPoista
  2. Mukava ohje, varmaan tavallinenkin persilija käy, sillä sitä on paljon! Vesi tulee kielelle, kun ajattelen leipiäsi.
    En ole kyllä minäkään ennen nähnyt kukkivaa porkkanaa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tavallinen persilja käy aivan yhtä hyvin, eipä noilla maussa kovin suurta eroa ole.

      Poista

Kiitos kommentistasi!