sunnuntai 21. helmikuuta 2016

Ravintolapäivä Pitkäjärven Vapaa-ajankeskuksessa

Pitkäjärven Vapaa-ajankeskus Kokemäellä on kuluneen talven ajan muun toimintansa lisäksi toiminut turvapaikanhakijoiden hätämajoituskeskuksena. Tänään siellä vietettiin kansainvälistä ravintolapäivää irakilaisen noutopöydän merkeissä.
Leppoisa ja iloinen meininki sekä hyvä ruoka, niistä oli tämä ravintolapäivä tehty :)
Olin kuvitellut irakilaisen ruoan olevan maustetumpaa ja suolaisempaa kuin se todellisuudessa oli. Mikään mauste mistään ruoasta ei ollut päällekäypä. Kaikkea otin ja mikään ei ollut sellaista "ei ikinä enää", mutta rajallinen on määrä joka vatsaan sovinnolla mahtuu yhdellä istumalla :)
Älkää nyt luulko, että tuo yllä oleva lautanen oli minun! Oli ikäänkuin malliksi koottu lämpimistä ruokalajeista.Kun oli keitolla aloittanut ja näitä kaikkia herkkuja syönyt niin periaatteessa ei olisi ollut enää tilaa jälkkärille, mutta pakkohan oli maistaa ja onneksi maistoin makeaa pikkuleivosta baklavaa, allaolevassa kuvassa oikealla. Olen ollut tiukasti vuoden alusta saakka "ei lisättyä sokeria"-linjalla. Nyt katsoin läpi sormieni ja ummistin silmäni ja lupasi itselleni ilman suurempia neuvotteluja, että passaa ottaa. Baklavasta löytyy ohjeita ihan suomenkielisenäkin. Baklava on todella makea, mutta maistuva pikkuherkku kahvin kanssa.
Olen päässyt jonkinlaiselta aitiopaikalta seuraamaan turvapaikanhakijoiden elämää. En ole ollut ihan lehtilööppien varassa kun olen mielipidettäni asian suhteen muodostanut. Siksi minulla ei ole on/off-asentoa enkä näe asiaa mustavalkoisena. En lähde sen enempää kantaani ruotimaan, mutta se ei ole missään nimessä kielteinen. Tiedän ja tunnistan kyllä monenlaiset haitat, mutta minulla on  paljon myönteisiä kokemuksia eikä yhtään kielteistä kokemusta omalta kantiltani katsottuna. Jyrkimpiä kannanottoja ja mielipiteitä taitavat esittää ne, jotka vähiten asioista tietävät. No jokaisella on oikeus omiin mielipiteisiinsä enkä halua ketään tässä enkä missään muussakaan asiassa käännyttää ajattelemaan minun tavallani.
Todella hienoa ajattelua edustavat nämä Pitkäjärvellä olevat kuutisenkymmentä turvapaikanhakijaa, sillä he haluavat luovuttaa ravintolapäivän tuoton lyhentämättämänä hyväntekeväisyyteen. Kohde on vielä auki, mutta Kokemäelle joka tapauksessa ja luultavammin lasten ja nuorten toimintaan.
Hätämajoituspaikkoja lakkautetaan ja niin Pitkäjärvelläkin asustelevat turvapaikanhakijat muuttavat paikkaa ja tulevat viikon kuluttua tänne Raumalle vastaanottokeskukseen. Olen kuullut monenlaista kommenttia tästäkin, mutta koska talvikuukaudet Pitkäjärvellä ovat sujuneet ilman mitään häirintää paikkakuntalaisten tai turvapaikanhakijoiden taholta niin en millään usko, että he täällä alkaisivat käyttäytyä toisin ja uskon ja luotan, että raumalaisetkin osaavat olla asiallisia. Kokkeja kiittäessäni  toivotin heidät kaikki tervetulleiksi Raumalle.

Oli hieno tilaisuus päästä maistelemaan irakilaistakin ruokaa, siihen ei välttämättä kovin usein mahdollisuuksia tule. Kiitos ravintolapäivän järjestäjille!


4 kommenttia:

 1. Kiinnostavannäköisiä ruokia!

  VastaaPoista
 2. Tiedän tuon "aitiopaikkasi",uskoinkin,että olet tänään siellä.Myös täällä meillä on nyt toista kertaa järjestetty tuo ruokailu.Viime vuonna paikallisessa K-kaupassa.Suosio ylitti odotukset ja ruoka annokset loppuivat kesken.Tänään olivat seurakuntatalolla,toivottavasti huonosta säästäkin riippumatta ihmiset löysivät sinne.Itse en ole ollut mukana maistelemassa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Ulriikka :)
   Raumallakin oli tietääkseni kolmessa paikassa ravintolapäivän vietto. Hieno homma ja toivottavasti kaikkiin väkeä riitti. Pitkäjärvellä kävi 70 ruokailijaa :)

   Poista

Kiitos kommentistasi!