lauantai 14. joulukuuta 2013

Joulukalenterini 2013 # 14

Eilen herättiin Seijan riehuntaan ja tänään puut seisovat hievahtamatta. Aamulla taivas oli hetken aikaa purppuranpunainen...aurinko teki nousuaan, mutta pilvi kuitenkin sitten vei voiton. Pakkasta on pari astetta ja lunta ei hiutalettakaan.
Luukussa teemana on  tänään pidä huolta.
Teemasta voisi kirjoittaa vaikka kuinka paljon, mutta yritän tiivistää ajatuksiani.
Paljon pitää sisällään huolenpitäminen. Lapsista, vanhuksista, perheestä, ystävistä, eläimistä ja luonnosta ja monesta muusta pitää voimiensa ja kykyjensä mukaan huolehtia. Muistanko aina? Voisinko antaa huolenpitoani paljon enemmän? Ellen pidä huolta niin onko se karrikoidusti sama kuin heitteillejättö? Välillä pitäisi mennä peilin eteen ja kysellä sieltä näkyvältä nämä kysymykset ja kuunnella mitä sieltä vastataan.
Aivan varmasti suurin osa meistä pitää huolen omasta lähipiiristään, mutta ulettuuko huolenpitomme yhtään kauemmas. Koemmeko sen toisten asioihin puuttumisena? Mitäpä se minulle kuuluu, pitäköön huolen omistaan. Pakko myöntää, että tunnistan nämä itsessäni. Parantamisen varaa olisi. Onko se uteliaisuutta kun seuraa vähän mitä naapureissa tapahtuu varsinkin heidän poissaollessaan? Meillä toimii naapureiden kanssa tämä huolenpito erittäin kiitettävästi.
Tuosta aikaisemmasta luettelosta jätin tahallani pois yhden huolenpidon kohteen. Mielestäni sen kaikkein tärkeimmän. Itsestään huolehtimisen! Miten voimme ja jaksamme huolehtia toisista ellemme ensin huolehdi itsestämme? Emme mitenkään. Itsestään huolehtimisen niin fyysisesti kuin psyykkisesti on kuuluttava jokaiseen päivään ja jos sen unohdamme ja laiminlyömme niin emmehän me jaksa huolehtia lapsistamme ja vanhuksistamme emmekä ystävistämme emmekä mistään.
Reissaamme aika paljon porukoissa ja joka kerta kun jäämme pois bussista tai eroamme lentokentällä niin sanon:"Pitäkää huolta itsestänne ja toisistanne".

Lopuksi pari kuvaa kotikirkkoni, Rauman Pyhän Ristin kirkon tornista. Otin ne perjantai-iltana. Ties kuinka paljon olen samaa kohdetta kuvannut kesällä ja talvella. Erityisesti tykkään näkymästä, joka pimeää taivasta piirtyy, valaistu torni ja koivujen lehdettömät oksat siinä edessä kuin salaperäisenä ja suojaavana verhona.


Täällä Pave Maijasen vanha tulkinta "Pidä  huolta"

Pitäkää huolta itsestänne ja toisistanne!

3 kommenttia:

 1. "Pidä huolta" pitää sisällään todellakin niin paljon, että harva meistä kykenee siihen kaikkeen. Jokainen voimiensa mukaan tehköön sen, mihin kykenee. Sain itse kokea juuri äsken, miten suurenmoinen asia on saada apua hädän hetkellä. Toivon oppineeni siitä antamaan apua ja huolenpitoa ainakin läheisille ja ystäville. Myös pieni lahjoitus hyvän asian puolesta yhdistetyin voimin toisten kanssa saa aikaan paljon hyvää apua tarvitseville.
  Rauman Pyhän Ristin kirkko kuvissasi on todella kaunis ja jollain tavalla tuo ihna puu saa sen näyttämään maagiselta.
  Hyvää, rauhaisaa viikonloppua Arja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Huolenpito voi olla hyvinkin pieni ja eleetön arkipäivän asia.
   Itsellä sellainen on vaikkapa se, että naapurin vauva voi tulla vaunuissaan nukkumaan meidän pihalle kun äitinsä käväisee kaupassa tai sähkökatkon aikana tekstari:meillä on puuhella lämpimänä jos tarvii jotain keittää tai lämmittää. Tai naapuri kysyy:tarviitko apua kun näkee, että isäntä kaipaisi lisäpoveria jonkin raskaan esineen nostamisessa tai kun toisesta naapurista puun kaaduttua kyseltiin, että tarvitaanko apua.
   Arkipäivän mutkatonta huolenpitoa naapureista <3

   Poista
 2. Ihana ja niin lämminhenkinen kortti.
  Hyvää kolmatta Adventtia.

  VastaaPoista

Kiitos kommentistasi!